Prima reacție a oamenilor la confruntarea cu ceva necunoscut care este descris ca având un potențial extrem de periculos, este de a se speria. Frica apare din dorința de a ne proteja. Vrea să ne spună că există un pericol, că e bine să te păzești, să te protejezi, să ai grijă de tine… Să nu ți se întâmple ceva.
Atitudinea adaptativă ar fi să nu ne luptăm cu frica, să o resingem sau să o negăm ci să o acceptăm, să încercăm să o ascultăm să înțelegem ce vrea să ne spună. Adică să o aducem la ceva concret, să treacă de stadiul general de îngrijorare fără obiect. Vezi doar ce vrea să îți spună, ce anume concret te sperie, vezi de ce anume vrea să te protejeze și cum poți face tu asta. Ce anume te-ar liniști? Ce ți-ar da încredere?
Și, da, e bine să te protejezi, exact în măsura în care acest lucru depinde de tine. Exact în măsura în care o poți face. Adică să faci cât depinde de tine.
Important aici este să poți vedea lucrurile exact la dimensiunile pe care le are în mod real. Nici să ignorăm acest virus și boala pe care o răspândește, dar nici să îl supradimensionăm, să îi dăm o mărime exagerată și toate preocupările și gândurile noastre să fie legate de ea. Poate fi greu însă, pentru că atunci când nu știi exact cu ce te confrunți intervine imaginația. Și, noi, oamenii ne putem imagina orice.
Doar că, la fel cum ne putem imagina lucruri care ne îngrijorează (boala, moarte, recesiune) mintea noastră are și puterea să imagineze lucruri frumoase, pozitive, liniștitoare. Doar că nu prea suntem obișnuiți să o utilizăm așa. Dar vestea bună, este că orice poate fi învățat, dezvoltat. Astfel, putem relativiza și flexibiliza gândindu-ne că această criză nu poate dura pentru totdeauna, că totul o să treacă, o să se sfârșească și viața își va relua cursul.
Cum ne putem ajuta în această perioadă, ce pot face pentru a rămâne liniștiți, pentru a aduce calmul.
“Nu e greu să faci lucruri ci să te pui în starea de a le face”. Iar acea stare, acum e legată de calm.
CE PUTEM FACE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ? Cum ne putem ajuta psihicul să își mențină echilibrul?
E important de păstrat echilibru, zona de moderație în orice.
Psihoterapia pozitivă consideră că orice om este alcătuit din 4 arii: corp, muncă, activitate, contacte și filosofie de viață/religie. Pentru o funcționare armonioasă e bine să avem grijă de toate.
Ce pot face pentru corpul meu? Să îmi acord timp pentru mișcare, sport, yoga, să fac zilnic exerciții fizice pe terasî/balcon/curte. Să stau la soare. Să mă răanesc, spăl, îngrijesc, Odihna, mișcarea sunt esențiale pentru sistemul imunitar. Și, la fel de importante sunt îmbrățișările, atingerile fizice.
Pentru aria muncă, ar fi bine să avem un program, să ne putem continua activitatea în limitele posibile, online, telefonic, muncă la domiciliu, sau pregătirea profesională, depinde de la caz la caz.
O viață bună se construiește cu relații bune. Oamenii conectați cei cu contacte bune sunt cei mai sănătoși. Vorbiți cu cei dragi, încercați să vă încurajați, să vă sprijiniți și să vă înțelegeți unii pe alții. Cei care aveți familii, împărtășiți cu ei ce simțiți, conectați-vă. Încercați să aveți atât activități comune cât și separate. Cei care locuiesc singuri sunt de încurajat să stea în contact sub orice formă posibilă. Telefonic, online. Oamenii sunt ființe sociale, avem nevoie de contact, comunicare. Deci, vorbiți, vorbiți, vorbiți. Nu țineți în voi stările de îngrijorare, tensiunile, trăirile neplăcute. Prin vorbit, omul se detensionează, împărtășește. Se eliberează.
Este importantă și aria, religie, filosofie de viață. Aici ar intra și exerciții de meditație, relaxare, credințele pe care le au oamenii în funcție de comunitatea, cultura din care fac parte, religia și normele religioase la care aderă.
Asta, în general. Aș mai adăuga ca importante:
Identificarea lucrurilor, activităților care te liniștesc, care îți plac; hrănește-ți pasiunile ( poți asculta muzica care îți place; poți citi, găti; dacă ai pasiuni ca pescuitul sau călătoritul poți citi despre asta sau te poți informa despre ele). Orice lucru pe care îl facem cu plăcere ne dă energie, ne bucură și prin asta ni se îmbunătățește sistemul imunitar.
Fă-ți bucurii, plăceri, savurează-ți cafeaua, ceaiul preferat, simte-i mirosul, aroma. Miroase florile înflorite, privește cerul senin, ascultă păsările, conectează-te cu natura. Sunt exerciții simple de a trăi în prezent, a fi acolo.
Exercițiile de imagerie, de relaxare, de respirație, sunt bune, la indemână și detensionante.
În limitele posibile, încercați să păstrați rutina zilnică, să aveți un program de desfășurare a activităților.
Ce se întâmplă este că ne-am confruntat brusc, cu o schimbare a stilului de viață, la care suntem obligați să ne adaptăm.
Pe lângă teama de virus, suntem confruntați cu izolarea. Oamenii muncesc de acasă, copii nu mai merg la școală, suntem îndrumați să stăm în casă.
Ce putem face? E bine să avem un program zilnic atât pentru adulți cât și pentru copii unde să includem: ora de masă; de lucru/ școala; de mișcare fizică; de relaxare.
Să nu uităm că noi suntem modelul copiilor noștril, ce văd la noi, vor face și ei. Atât ca reacție emoțională la criză cât și ca petrecere a timpului, acum devenit liber.
Timpul petrecut în fata ecranelor trebuie limitat. Fie că vorbim de televizor, calculator, jocuri online.
Copiii, în funcție de vârstă, pot fi învățați să ia parte la sarcinile gospodăresși, să pună masa, să spele farfurii. să își facă curat în casă, în cameră, etc. Astfel, pot învăța să își asume responsabilități.
Putem încuraja activități comune, puzzle-uri, jocuri de masă (monopoly, catan, activity, remi)
Important e echilibrul și moderația în toate.
Să nu uităm, informarea obiectivă din surse corecte ajută în a rămâne în contact cu realitatea și cu dimensiunile obiective ale pandemiei.
Să încercăm să folosim frumos timpul pe care l-am câștigat, să încercăm să beneficiem de reconectarea cu sine și cu altii. Persoanele care au nevoie de suport psihologic în această perioadă pot primi sprijin psihologic online.
Despre autor